متخصص تغذیه

متخصص تغذیه کیست؟

متخصص تغذیه کیست

متخصص تغذیه کسی است که در زمینه غذاها و تغذیه، به مدت چهار سال آموزش های لازم را دریافت کرده و کارشناس شده است. اگر میخواهید کارشناس یا متخصص تغذیه شوید باید وارد رشته کارشناسی تغذیه شده و 4 سال را در این دوره بگذرانید.

تفاوت کارشناس تغذیه و متخصص تغذیه چیست؟

معمولا مردم به کارشناس تغذیه، متخصص تغذیه می گویند اما در واقع متخصص تغذیه کسی است که پس از دریافت کارشناسی تغذیه، ادامه تحصیل داده و در مقطع کارشناسی ارشد و یا دکترا نیز تحصیل کرده است. هم کارشناس و هم متخصص تغذیه در حوزه های مختلف که به سلامتی و تغذیه مربوط می شود، کار می کنند.

متخصص تغذیه چه کاری انجام می دهد؟

  • به مراجعان در مورد غذاها، عادات غذایی و تاثیر آنها بر سلامت فرد آگاهی می دهد تا سلامت خود را حفظ کنند و از بیماری پیشگیری نمایند.
  • رژیم غذایی درمانی به بیمارانی که شرایط خاصی دارند و نیاز به دستورات غذایی ویژه ای دارند می دهد.
  • نیازهای غذایی افراد را با استفاده از معادله های استانداردی که بر مبنای شیمی خون، دمای بدن، استرس، تحرک و فاکتورهای دیگر طراحی شده اند، مشخص می کند.
  • محتوای مواد مغذی غذاها را بررسی می کند.
  • برای برآوردن نیاز و خواسته های مراجعان (مثلا برای لاغری) برنامه غذایی می دهد.
  • جلسات درمان گروهی برگزار می کند تا به جمعی از مردم از جمله کودکان و والدینشان، آموزش دهد.
  • برای تغذیه بیماران بستری در بیمارستان، مشاوره غذایی می دهد.
  • برای ورزشکاران که نیاز به برنامه غذایی متفاوت دارند تا عملکرد بهتری داشته باشند یا پس از جراحت سریعتر بهبود یابند، برنامه غذایی مشخص می کند.

در چه صورت باید به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

چه زمانی به متخصص تغذیه مراجعه کنم

در موارد زیر، بهتر است از کارشناس یا متخصص تغذیه مشاوره بگیرید:

  • برای کنترل دیابت، فشار خون بالا یا بیماریهای مزمن دیگر نیاز به کمک دارید تا علاوه بر کنترل بیماری، سلامت بیمار نیز حفظ شود و از کمبود مواد مغذی جلوگیری شود.
  • می خواهید عمل جراحی بای پس معده انجام بدهید یا این کار را انجام داده اید. از آنجایی که معده پس از بای پس، فقط مقدار کمی غذا را میتواند تحمل کند باید برنامه ای داشته باشید که حداکثر مواد مغذی را با حجمی کم مصرف کنید تا نیازهای بدن برآورده شود.
  • مشکلات گوارشی دارید. در این موارد با مشاوره تغذیه می توانید رژیم غذایی داشته باشید که با بدنتان سازگار باشد، علائم گوارشی تان را کمتر کند و از طرفی جلوی سوء تغذیه (به دلیل کم شدن جذب مواد مغذی از روده) را بگیرد. ممکن است لازم باشد محدودیتهایی در چیزهایی که می خورید ایجاد شود مثلا محدودیت مصرف غذاهای سرخ شده یا نوشیدنیهای کافئین دار.

باردار هستید. در بارداری باید نیازهای جنین در حال رشد را نیز تامین کنید اما نباید پرخوری کنید و باعث اضافه وزن بیش از حد نرمال شوید. از این رو مشاوره تغذیه به شما کمک می کند غذاهای مناسبی مصرف کنید به خصوص در صورتی که حالت تهوع بارداری اجازه نمی دهد خوب غذا بخورید.

بیماری سلیاک دارید. کسانی که سلیاک یا حساسیت به گلوتن دارند، نباید غذاهای حاوی آرد گندم، جو و چاودار را که حاوی گلوتن هستند مصرف کنند در نتیجه محدودیت شدیدی در برنامه غذایی شان ایجاد می شود. این باعث می شود این افراد نتوانند مواد مغذی لازم را دریافت کنند. متخصص تغذیه کمک می کند در عین حال که هیچ گونه آرد گندم یا جو مصرف نمی کنید، تمامی مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کنید. همین امر در مورد تمامی آلرژی های غذایی صادق است.

اختلالات خوردن دارید. کسانی که نوعی اختلال خوردن مانند کم اشتهایی روانی (آنورکسی) یا پرخوری روانی (بولیمی) دارند، دچار سوء تغذیه یا مشکلات دیگر می شوند.

نیاز به کاهش وزن یا افزایش وزن دارید. برای لاغر شدن نباید به دنبال روشهای سریع لاغری باشید چرا که آسیب زیادی به بدنتان وارد می کنند و احتمال برگشت چربی را نیز بیشتر می کنند. رژیم های غذایی مناسبی وجود دارند که برای کم کردن وزن اضافی می توانید از آنها کمک بگیرید. همچنین برای وزن گیری می توانید با کمک متخصص تغذیه، به روش صحیح و سالم وزن اضافه کنید. برنامه غذایی که مختص شما طراحی شده باشد احتمال موفقیت درمان را بیشتر می کند. عادات غذایی و تحرک نیز بخش مهمی از برنامه تغییر وزن هستند.

از افراد سالمند مراقبت می کنید. سالمندان به دلیل مصرف دارو و تداخلات دارویی، مشکلات گوارشی، فشار خون بالا و غیره محدودیتهای زیادی در غذا خوردن دارند. برای کمک به برآوردن نیازهای آنها، باید برنامه غذایی اختصاصی برایشان بگیرید.

مقالات مرتبط

جهت حفظ سلامت بدن و پیشگیری از بیماریها باید سبک زندگی سالمی داشته باشید و برنامه غذایی نیز یکی از بخشهای مهم سبک زندگی است. به دلیل محدودیت های مالی ممکن است لازم باشد برخی مواد غذایی را جایگزین کنید مثلا برای دریافت پروتئین، به جای گوشت می توانید از تخم مرغ، سویا و حبوبات استفاده کنید. متخصص تغذیه راهکارهایی به شما یاد می دهد که هنگام خرید از فروشگاه، انتخابهای سالم تری داشته باشید، حجم غذای خود را کنترل کنید و غذاهایی را که با هم تداخل دارند، همزمان مصرف نکنید. همچنین برای شما مشخص می کند هر روز چه مقدار میوه و سبزیجات، غلات و لبنیات باید مصرف کنید. با رعایت برنامه غذایی و توصیه های متخصص تغذیه، می توانید به حفظ سلامت خود کمک کنید.

برای بهبود عملکرد ورزشی نیاز به برنامه غذایی خاص دارید.

چگونه یک متخصص تغذیه خوب پیدا کنیم؟

  • می توانید از پزشک عمومی بخواهید تا یک متخصص تغذیه خوب را به شما معرفی کند.
  • از کسانی که قبلا مشاوره تغذیه دریافت کرده اند، تجربه شان را بپرسید.
  • به وب سایتهای نظر سنجی در مورد متخصصان تغذیه رجوع کنید تا ببینید نظر دیگران در مورد آنها چیست و کدام متخصصان، بیشتر توانسته اند رضایت مراجعه کنندگان را کسب کنند.
  • اگر در شهرهای بزرگ زندگی می کنید، ممکن است دوری یا نزدیکی عملا برایتان اهمیت داشته باشد به خصوص برای کسانی که لازم است چندین مرتبه مراجعه داشته باشند. بنابراین این نکته را در نظر بگیرید.
  • توجه داشته باشید یک متخصص تغذیه خوب ابتدا باید شرایط شما را در نظر بگیرد بنابراین مدارک پزشکی تان را باید نگاه کند و باید به صحبتهای شما گوش دهد تا بتواند توصیه ها و برنامه هایی ارائه کند که با توجه به شرایط شما مناسب باشد.