- 165 بازدید
- 0 نظر
تصویربرداری پزشکی یا به بیانی رادیولوژی بخش عظیمی از فرآیند درمان را در بر می گیرد. متخصصان و پزشکان در زمینه های مختلف برای مواردی مانند تشخیص بیماری، بررسی شرایط درمان، وضعیت بهبودی فرد و … از انواع مختلف تصاویر پزشکی استفاده می کنند. اما هر کدام از تصاویر پزشکی ویژگی مخصوص به خود را دارند و در شرایط خاصی بیشترین کاربرد را ارائه می کنند. اطلاع از ویژگی این تصاویر، مراحل رادیولوژی، شرایط پرداخت هزینه ها، نوع تصاویر مورد نیاز و … فرآیند درمان را سرعت می بخشد. همچنین فرد باید نسبت به خطرات ناشی از تصویر برداری مکرر آگاهی داشته باشد.
با افزایش علم پزشکی و همچنین رشد صنعت در این زمینه، فرآیندهای تصویر برداری بسیار پیشرفته ای در حال حاضر استفاده می شود که تمام اطلاعات مورد نیاز متخصص را به او ارائه می کند. مه مترین روش های تصویر برداری را در ادامه مرور می کنیم:
1- عکس رادیوگرافی:
از معروف ترین و کاربردترین روش های تصویر برداری می باشد که اکثر ما با آن آشنایی داریم. این روش تصویر برداری برای نواحی استخوانی کاربرد دارد و به وضوح شکستگی های استخوان، ترک برداشتن آنها، خرابی دندان ها و … را نشان می دهد.
2- تصویر برداری سونوگرافی:
این نوع تصویر برداری برای خانم ها در دوران بارداری بسیار آشناست. در سونوگرافی با کمک امواج صوتی فرکانس بالا تصویر برداری انجام می گیرد و در آن خبری از اشعه ایکس نیست. پس یک تصویر برداری سالم و بی خطر به حساب می آید که برای جنین ضرری ندارد. البته در موارد دیگر مانند بررسی وضعیت بیضه ها، کلیه ها، سایر نقاط شکم و .. نیز از سونوگرافی استفاده می شود.
3- تصویر برداری با سی تی اسکن:
تصاویر سی تی اسکن به مراتب کیفیت و دقت بالاتری نسبت به رادیوگرافی دارند و میزان اشعه ایکس آنها نیز کمتر از رادیوگرافی است. در تصاویر سی تی اسکن علاوه بر وضعیت استخوان ها، بافت های بدن، رگ ها و … وجود دارد که در تشخیص بیماری های بیشتری کمک می کند. یکی از ویژگی های با ارزش سی تی اسکن تصاویر 360 درجه ای است که به پزشک ارائه می دهد. از سی تی اسکن برای موارد حساسی مانند تصویر برداری از ستون فقرات، قفسه سینه، مغز، گردن و … استفاده می شود.
4- تصاویر ام ار آی:
در خروجی این تصویر برداری بیشترین تمرکز بر روی بافت های بدن است و برای بررسی مواردی مانند برات ها، کشیدگی ها، پارگی بافت ها و .. استفاده می شود. ترکیبی از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی عامل ایجاد تصویر در این روش می باشند. در نتیجه خطر ام ار آی نیز از رادیو گرافی و سی تی اسکن کمتر است.
5- تصویربرداری PET:
یک روش دیگر از تصویر برداری با کاربردهای خاص است که برای مشاهده درون بدن استفاده می شود. اسکنر PET با ارائه تصاویر سه بعدی از درون بدن در فرآیندهای درمانی کمک می کند. بعضا اطلاعات بدست آمده از سی تی اسکن به تنهایی کافی نیست و نیاز است که این اطلاعات با نتایج حاصل از اسکنر PET ترکیب شود و خروجی نهایی برای بررسی وضعیت بیمار مشاهده شود.
بیشترین مزیت روش های تصویر برداری در پزشکی، تشخیص بیماری است چرا که بهترین درمان زمانی اتفاق می افتد که درست ترین تشخیص انجام شده باشد.
مزیت بعدی مشاهده روند درمان و شرایط بیمار در بازه های زمانی مختلف است که دکتر و متخصص می توانند نسبت به روش درمان مطمئن باشند یا تغییراتی در آن ایجاد کنند تا فرآیند درمانی سریع تر پیش رود.
با کمک تصویر برداری می توان بیماری های مختلفی مانند سرطان ها، شکستگی استخوان ها، خرابی دندان ها، بیماری های قلب و عروق، آسیب دیدگی های ورزشی، آسیب دیدگی های حادثه ای و تصادفات، آسیب های داخلی، آسیب های گوارشی و … را درمان کرد.
تنها نکته قابل بحث و خطری که در مورد تصاویر پزشکی مطرح می شود، مربوط به اشعه ایکس در فرآیند هایی مانند رادیو گرافی و سی تی اسکن است. برای همین توصیه می شود تعداد عکس برداری با این روش در سال زیاد انجام نگیرد. برای خانم های باردار تصاویر رادیوگرافی و سی تی اسکن ممنوع می باشد.
دو دسته تفاوت کلی در تصاویر پزشکی وجود دارد. یکی فرآیند و روش عکس برداری است و دیگری نتیجه ای که در اختیار متخصص قرار می دهد. در رادیو گرافی و سی تی اسکن از پرتوهای اشعه ایکس استفاده می شود که تا حدودی خطرناک هستند. اما نباید نگران عکس برداری با تعداد پایین بود. در سونوگرافی از امواج رادیویی استفاده می شود و یک روش بی خطر است و در نهایت در MRI از ترکیب میدان مغناطیسی و امواج رادیویی کمک می گیرند.
تفاوت بعدی تصویر خروجی است. عکس های رادیوگرافی در بر گیرنده بافت استخوانی هستند و اطلاعاتی در مورد بافت بدن، رگ ها و … نمی دهند. عکس های سی تی اسکن در کنار بافت استخوانی، رگ ها، بافت های بدن، مغز و … را نشان می دهند. زمانی که بیک تصویر سونوگرافی نگاه کنید مثل این است که به پوستی وجود ندارد و شما فضای داخلی و اندام درونی را می بینید.
تصاویر MRI بیشترین تمرکز را روی بافت ها، رگ ها، عضلات، عصب ها و … دارند.
بعد از مراجعه به متخصص و معاینه اولیه، با توجه به نوع بیماری و مشکلی که برای شما پیش آمده است یکی از انواع تصویربرداری ها را برای شما تجویز می کند.
با یک جستجوی ساده می توانید بهترین مراکز تصویر برداری را در نزدیکترین فاصله به محل زندگی خود پیدا کنید و برای انجام تصویر برداری به آن مراجعه کنید.
مواردی مانند شرایط ناشتا بودن با توجه به روش تجویز شده، قبل از عکس برداری به شما اطلاع داده می شود.
زمان عکس برداری در تمام این روش ها بسیار کوتاه و لحظه ای می باشد. نباید لوازم فلزی و دیجیتال همراه خود داشته باشید.
برای تصاویر MRI و سی تی اسکن ممکن است فرد کمی دچار اضطراب شود که باید تکنیسین شرایط را کنترل کند و نگرانی فرد را رفع نماید.
زمانی که متخصص تصویر برداری جای شما را مشخص کرد تا زمان اتمام رادیولوژی نباید تکان بخورید.
دستگاه سی تی اسکن در مدت تصویر برداری در حالت دورانی می چرخد تا بتواند تصاویر 360 درجه ارائه کند. در این مدت نباید نگران چیزی باشید و با آرامش در جای خود ثابت باقی بمانید.
افرادی که با فضای بسته و تنگنا مشکل دارند حتما باید متخصص را در جریان بگذارند تا قبل از MRI، تمهیدات لازم را در نظر بگیرد.
اطلاع از مراکز حرفه ای تصویر برداری و همچنین خدماتی که ارائه می کنند در کنار پذیرش بیمه های مختلف به ما کمک می کند تا در شرایط خاص، به راحتی وقت عکس برداری رزرو نماییم. البته گستردگی شرکت های بیمه و همچنین مراکز تصویر برداری بسیار زیاد است و در صورت اینکه از بیمه خاصی استفاده می کنید، می توانید قبل از مراجعه، در مورد خدمات مربوط به بیمه خود اطلاعات کافی را از مرکز مورد نظر که در زیر بیان می شود دریافت کنید.