سبک زندگی سالم می تواند در کاهش چربی خون بالا بسیار موثر باشد که شامل میزان تحرک و رژیم غذایی مناسب است. برخی از غذاها، میوه ها، سبزیجات و نوشیدنی ها به عنوان کمک کننده در کنار درمان دارویی این بیماری، عمل می کنند. در این مقاله با دکتر آسپرین همراه باشید تا بررسی کنیم تغذیه مناسب برای کاهش چربی خون بالا چیست.
بهترین رژیم غذایی چربی خون
افزودن برخی مواد غذایی در رژیم غذایی، می توانند در کاهش چربی خون و کلسترول بد موثر بوده و به سلامت قلب نیز کمک شایانی کنند. این مواد غذایی شامل موارد زیر هستند:
- حبوبات
حبوبات از دسته غذاهای گیاهی محسوب می شود که حاوی مقدار زیادی پروتئین، مواد معدنی و فیبر است. با اضافه کردن حبوبات به رژیم غذایی خود می توانید خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش داده و به کاهش کلسترول بد (LDL) کمک کنید. لوبیا، نخود و عدس منبع خوبی از پروتئین گیاهی بوده اند که در کاهش چربی خون بالا بسیار موثر عمل می کنند.
- آجیل
آجیل از مواد غذایی فوق العاده مغذی بوده که سرشار از چربی های تک غیراشباع هستند. گردو و بادام در بین آن ها تاثیر بسیار زیادی در سالم نگه داشتن قلب و تنظیم فشار خون دارند. آجیل ها سرشار از ال آرژنین هستند که در ساخت اکسید نیتریک در بدن نقش به سزایی ایفا کرده و هم چنین با تامین فیتواسترول ها در بدن و با مسدود کردن جذب کلسترول در روده، به کاهش کلسترول کمک می کنند. آجیل ها منبعی غنی از انواع گیاهی اسیدهای چرب امگا ۳، کلسیم، منیزیم و پتاسیم هستند که در کنار کاهش چربی خون، در حدود ۲۸ درصد خطر ابتلا به بیماری های قلبی را نیز کاهش می دهند.
- میوه ها
بسیاری از میوه ها منبعی غنی از فیبر محلول هستند که با تقویت بدن، به خلاص شدن از شر کلسترول و جلوگیری از تولید آن توسط کبد، کمک می کنند. میوه های دارای این نوع فیبر که شامل سیب، انگور، مرکبات و توت فرنگی می شوند، به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی نیز می توانند در کنار کاهش ۱۰ درصدی کلسترول بد، از ابتلا به بیماری قلبی و سایر بیماری های مزمن جلوگیری کنند.
- غلات کامل
غلات کامل سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، ترکیبات گیاهی و فیبر بسیاری هستند که در کاهش کلسترول بد و چربی خون بالا نقش به سزایی ایفا می کنند. جو و جو دوسر از دسته غلات کاملی هستند که می توانند در حدود ۲۰ درصد، از بدن در برابر بیماری های قلبی و سکته محافظت کنند.
- سبزیجات
سبزیجات را می توان به عنوان بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم برای قلب دانست، چرا که دارای فیبر کم و خواص آنتی اکسیدانی بوده و با داشتن کالری کم، به حفظ وزن سالم بدن نیز کمک می کنند. برخی از سبزیجات ها سرشار از پکتین (فیبر محلول) هستند که در کاهش چربی خون بالا موثر عمل کرده و خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهند. این سبزیجات شامل بادمجان، بامیه، هویج و سیب زمینی می شوند.
مصرف چه مواد غذایی به بهبود چربی خون کمک میکند؟
برخی مواد غذایی و نوشیدنی هایی هستند که در بهبود چربی خون نقش به سزایی دارند. در ادامه مطلب به چند مورد از آن ها اشاره شده است:
- سیر
از گذشته های دور تا به امروز از سیر به عنوان ماده ای دارویی در کنار آشپزی استفاده شده است. چرا که این ماده گیاهی دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی بوده که در کنار کنترل فشار خون و چربی خون، اثری محافظتی برای قلب دارد.
- ماهی چرب
ماهی های چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ با زنجیره بلند هستند که با افزایش کلسترول خوب و کاهش التهابات، به سلامت قلب و کاهش خطر سکته قلبی کمک کرده و بدن را از شر چربی خون بالا خلاص می کند. ماهی هایی مثل سالمون، قزل آلا و خال مخالی از دسته ماهی های چرب محسوب می شوند.
- آووکادو
آووکادو میوه ای با مواد مغذی بوده که سرشار از چربی های تک غیراشباع و فیبر است. این میوه با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL)، نقش موثری در تنظیم چربی خون ایفا می کند.
- چای
چای سبز و چای سیاه دارای خواص بسیار مفیدی برای سلامت قلب بوده که به فعال کردن اکسید نیتریک، مهار سنتز و جذب کلسترول و بهبود عروق خونی کمک کرده و از لخته شدن خون و بیماری های قلبی جلوگیری می کنند.
- دمنوش های گیاهی
دمنوش هایی مثل آویشن، شوید، خار مریم، برگ کاسنی، زنیان و زنجبیل می توانند در کاهش سریع چربی خون بسیار موثر عمل کرده و به کاهش وزن نیز کمک کنند.
- شکلات تلخ
کاکائو که ماده اصلی شکلات تلخ است به کاهش فشار خون و کلسترول LDL کمک کرده و هم چنین کلسترول خوب را افزایش می دهد و از بدن در برابر ابتلا به بیماری های قلبی نیز محافظت می کند.
- سویا
سویا نوعی حبوبات بوده که دارای اثری قوی در کاهش عوامل خطر بیماری قلبی، به ویژه در افراد مبتلا به چربی خون بالا است.
- سبزی های با برگ تیره
سبزی هایی مثل کلم پیچ و اسفناج سرشار از لوتئین و سایر کاروتنوئیدها هستند که در کاهش خطر بیماری قلبی و سفت شدن شریان ها کمک شایانی می کنند. این نوع سبزی ها با اتصال به اسیدهای صفراوی و وادار کردن بدن به دفع کلسترول بیش تر، به کاهش سطح کلسترول کمک کرده و چربی خون را نیز کنترل می کنند.
- روغن زیتون
روغن زیتون منبع غنی از اسیدهای چرب تک غیراشباع و دارای خواص آنتی اکسیدانی بوده که به عنوان مواد غذایی مهم برای سلامت قلب به حساب می آید. با اضافه کردن آن به رژیم غذایی خود، می توانید چربی خون خود را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهید.
- بامیه
بامیه دارای ژلی به نام موسیلاژ بوده که با اتصال به کلسترول در هنگام هضم، می تواند به کاهش کلسترول کمک کرده و آن را از طریق مدفوع دفع کند.
اطلاعات بیشتر : تغذیه سالم و ناسالم چیست؟
در صورت ابتلا به چربی خون باید از مصرف چه غذاهایی اجتناب کرد؟
در صورت ابتلا به چربی خون بالا، پزشکان توصیه می کنند از مصرف غذاهایی که دارای چربی های اشباع و ترانس هستند، خودداری کنیم. چرا که مصرف این غذاها باعث افزایش کلسترول بدن خون شده و عواقبی مانند ابتلا به بیماری های قلبی را نیز در پی خواهد داشت.
مواد غذایی که دارای چربی های اشباع و ترانس هستند شامل موارد زیر می شوند:
- گوشت های چرب مثل گوشت گوسفند، خوک، گاو
- مرغ با پوست
- لبنیات پرچرب
- کره و خامه
- شیرینی ها و برخی دسرها
- غذاهای سرخ شده
- چیپس
- روغن خرما، نارگیل
- کیک و دونات
حرف آخر
چربی خون بالا می تواند خطر ابتلا به بیماری هایی مثل بیماری قلبی را افزایش داده و عواقب جبران ناپذیری را با خود به همراه داشته باشد. با گنجاندن برخی مواد غذایی در تغذیه روزانه می توان از ابتلا به چربی خون بالا جلوگیری کرد و یا آن را کاهش داد. در این مقاله مواد غذایی موثر در کنترل چربی خون را بررسی کردیم. امید است که با استفاده آگاهانه از آن ها و تعادل بخشیدن به رژیم غذایی خود، سلامت قلب و بدن خود را تضمین کنید.