تزریق بوتاکس بوتولینوم به دیوارههای معده موجب آرامش عضلات این بخش و کندی روند خالی شدن معده میشود. این فرآیند موجب طولانیشدن احساس سیری بعد از هر وعده غذایی شده و نتیجتا کاهش اشتها، کمشدن حجم وعدههای غذایی و نهایتا کاهش وزن را به همراه دارد.
بوتاکس معده به عنوان روش درمانی غیرتهاجمی و بدون نیاز به جراحی به حساب میآید. احساس گرسنگی بعد از تزریق بوتاکس به معده کاهش یافته و فرد برای مدت طولانی احساس سیری میکند. البته این تاثیری ست که بوتاکس روی معده دارد و فرد برای کاهش وزن دائمی و تناسب اندام باید ورزش و رژیم غذایی را در برنامه غذایی خود بگنجاند.
بوتاکس معده چیست؟
بوتاکس معده روشی غیرتهاجمی و بدون نیاز به جراحی برای درمان و رفع چاقی به حساب می آید. در این فرآیند، با روش آندوسکوپیک نقاط خاصی از معده بیمار با بوتاکس تزریق می شود.
کاندیدای این نوع روش لاغری باید شاخص توده بدنی (BMI) بین ۲۵ تا ۳۵ داشته و معمولا به افرادی توصیه می شود که دیگر روش های جراحی را امتحان کرده و نتیجهای نگرفته اند.
تزریق سم بوتولونیم برای کاهش وزن چیست؟
انواع سم بوتولینوم A و یا BT همانند بوتاکس، دیسپورت، زئومین و میبلوک است. تزریق با کمک یک آندوسکوپ انجام میشود. آندوسکوپ یک لوله منعطف و مجهز به سرنگ است که به روشی تخصصی و توسط جراح از طریق دهان وارد معده شده و تزریق بوتاکس معده را ممکن میکند.
پس از تزریق، ماهیچه های دیواره معده به مدت سه ماه بیحرکت شده و از منقبض کردن آنها جلوگیری می کند. همین امر نگهداری غذا در معده را طولانی تر کرده، روند هضم غذا را کند کرده و نهایتا به احساس گرسنگی سریعتر کمک می کند.
برای اطلاعات بیشتر: کدام یک از انواع عمل لاغری برای شما مناسب تر است
تجربه تزریق بوتاکس معده
تزریق بوتاکس به معده چگونه به فرایند لاغری کمک میکند. بوتاکس معده با تاثیری که روی معده دارد گنجایش معده برای دریافت غذا را کاهش می دهد. به همین دلیل، فرد با کاهش حجم غذا در هر وعده به مرور کاهش وزن را تجربه می کند.
**نکته: بوتاکس معده روشی کمکی برای درمان چاقی به حساب می آید. این بدان معناست که متقاضی درمان باید پس از جراحی تغییراتی را در سبک زندگی خود از جمله تغذیه سالم و ورزش ایجاد کند. پس بوتاکس معده زمانی حداکثر تاثیر را دارد که همسو با سبک زندگی سالم باشد. به عبارتی فرایند کاهش وزن و تناسب اندام را تسهیل می کند.
البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که این روش لاغری برای همه افراد مناسب نیست. کاندیدای مناسب بوتاکس معده مشخصات خاصی را داراست و نهایتا طبق تایید پزشک متخصص این تزریق را انجام می دهد.
کاربردهای تزریق بوتاکس معده
چه افرادی نباید بوتاکس معده انجام دهند؟
بوتاکس معده روشی درمانی برای بزرگسالان با اضافه وزن یا مبتلا به چاقی است. این روش لاغری برای همه افراد مناسب نیست. افراد با مشخصات زیر کاندیدای مناسب این روش لاغری نیستند:
- افراد دارای شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۴۰: بوتاکس معده برای افراد چاق مناسب نیست
- مبتلا به عفونت فعال معده
- افراد دارای زخم معده
- مبتلا به برخی بیماری های زمینه ای: شامل بیماری های دیابت،مشکل قلبی،بیماری های کلیوی، ریوی و بیماری های کبدی و اختلالات عصبی عضلانی می شود.
- زنان باردار یا شیرده
- افراد مبتلا به اختلالات خلقی: برخی از مطالعات نشان داده که بوتاکس ممکن است علائم افسردگی را بدتر کند.
- افراد دارای مشکلات بلع: بوتاکس معده می تواند تخلیه معده را کند، کند و این امر می تواند بلع را دشوارتر کند.
- حساسیت به سم بوتولینوم: شامل افرادی است که قبلاً به دیسپورت، بوتاکس و سایر محصولات حاوی سم بوتولینوم واکنش آلرژیک داشته اند.
- مصرف کننده برخی داروها:شامل داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین، برخی از آنتی بیوتیک ها و برخی از داروهای خواب می شود.
- افراد مبتلا به بیماریهای عصبی ماهیچهای
برخی از منابع معتبر BMI لازم برای انجام این روش لاغری را بین ۲۵ تا ۳۵ درنظر میگیرند، بهتر است حتما با پزشک متخصص خود مشورت بگیرید. چراکه به جز این عوامل، فاکتورهای دیگری نیز تاثیرگذار هستند.
همچنین بخوانید: جراحی بای پس معده چیست
بوتاکس معده مناسب چه افرادی است؟
- دارای شاخص توده بدنی (BMI) بین ۳۰ تا۴۰
- افرادی که نتوانستند با رژیم غذایی لاغر شوند
- کسانی که نمیخواهند جراحی کنند
- افرادی مه کی خواهند سریع کاهش ورزن پیدا کنند
با این حال، بوتاکس معده یک راه حل دائمی برای کاهش وزن نیست. اثرات این روش معمولاً ۶ تا ۱۲ ماه طول می کشد و برای حفظ نتایج،باید رژِم مناسب همراه با ورزش داشته باشید
پس قبل از انتخاب بوتاکس معده به عنوان یک روش درمانی بدانید که بوتاکس معده عارضه های خاصی دارد و همه افراد نمیتوانند این عوارض را به راحتی پشت سر بگذارند.
ارزیابی شاخص توده بدنی (BMI)
این شاخص برای اندازهگیری اضافه وزن و چاقی در افراد و در سطح جهانی کاربرد دارد. برای محاسبه این عدد باید وزن به کیلوگرم را به قد بر متر مربع تقسیم کرد.
عدد حاصل BMI شخص را نشان می دهد. هر عدد در یک بازه مشخص قرار داشته و حاکی از وضعیت سلامت و تناسب اندام فرد دارد. این بازه به شرح زیر است:
- کمتر از ۱۸.۵: کمبود وزن
- بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹: توده بدنی سالم
- ۲۵ تا ۲۹.۹: اضافه وزن
- بالاتر از ۳۰: چاقی
همچنین بخوانید: عمل اسلیو معده چیست
مزایای انجام عمل تزریق بوتاکس معده در لاغری
این روش برای افرادی که در پی لاغری و کاهش وزن هستند مزایای زیر را به دنبال دارد:
- روشی غیرجراحی و کم تهاجمی
- تضمین کاهش وزن
- مناسب برای افراد دارای اضافه وزن یا چاق
- فرآیندی مقرون به صرفه در هزینه
- عوارض جانبی کم و موقت
- دوره نقاهت کوتاه و سریع
این روش که روشی جدید و مدرن برای کاهش وزن با نرخ موفقیت بالا است. این روش رضایت بالایی در بین بیماران و متقاضیان کاهش وزن دارد.
اقدامات قبل از تزریق
اگر قصد انجام بوتاکس روی معده خود را دارید و تمام مراحل پیش از تزریق شامل معاینه و بررسیهای پزشکی را انجام دادید نوبت به روز تزریق میرسد. آمادگیهای لازم برای انجام بوتاکس معده را جدی بگیرید. حتما به توصیههای ارائهشده توسط متخصص خود عمل کنید. برخی از این توصیههای رایج عبارتند از:
قبل از عمل برای دوره مشخصی که پزشک به شما اطلاع میدهد از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید.
دوز و زمان مصرف داروهای خود را در دوره نزدیک به روز تزریق تغییر دهید. به هیچ عنوان خودسر اینکار را انجام ندهید؛ مثلا اگر داروهای گوارشی مصرف میکنید، با پزشک گوارش خود درباره دستورالعمل جدید داروها و عمل پیش رو صبحت کنید.
تزریق بوتاکس معده برای لاغری چگونه انجام میشود؟
این فرآیند در مطب پزشک متخصص و در طی ۱۵ الی ۳۰ دقیقه قابل انجام است و لزوما نیازی به اتاق جراحی و تجهیزات آن ندارد. در طی این فرآیند از یک لوله منعطف با نام آندوسکوپ استفاده می کنند. آندوسکوپ از مجاری دهانی به معده میرسد. تزریق حدودا ۱۰ دقیقه زمان می برد.
بوتاکس معده معمولا به بیهوشی نیازی ندارد و علاوه بر آن در طول تزریق فرد احساس ناخوشایند یا آزردگی نمی کند. اگر بخواهیم به شکلی مرحله به مرحله این فرآیند را بررسی کنیم، باید چنین بگوییم:
- پزشک ابتدا داروهای آرامبخش به بیمار می دهد.
- سپس پزشک یک آندوسکوپ مجهز به سرنگ را درون دهان بیمار قرار می دهد.
- آندوسکوپ مجهز به نور و دوربین از راه دور توسط پزشک کنترل شده و به سمت معده منتهی می شود. به این ترتیب پزشک نقاط موردنظر برای تزریق در دیواره معده را تشخیص می دهد.
- سو بوتولینوم در چند نقطه از دیواره خارجی معده تزریق می شود.
- پس از اتمام این مراحل و در طی یک الی دو ساعت بعد از تزریق بوتاکس بیمار می تواند بیمارستان را ترک کرده و به روند عادی زندگی خود بازگردد.
مقایسه روش لاغری با تزریق بوتاکس معده و بالون معده
بوتاکس معده و بالون معده هر دو روشهایی موقت و غیرتهاجمی، بدون نیاز یه جراحی و بیهوشی، برای کاهش وزن و لاغری به حساب می آیند. هر دو در طی یک بازه زمانی مشخص منجر به ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش وزن در فرد شده و برای افراد با شاخص توده بدنی بالای ۴۰ مناسب هستند. در ادامه به تفاوت های دقیق تر این دو روش لاغری می پردازیم:
- در بالن معده، بالنی از مایع پر شده و داخل معده قرار میگیرد به این ترتیب فضایی از معده پر شده و فرد احساس گرسنگی کمتری میکند. در این روش تزریقی به معده انجام نمیشود. پس از مدتی بالن از معده تخلیه میشود.
- حال اینکه در بوتاکس معده، سم مفید بوتولینوم (Botulinum toxin) به دیواره معده تزریق میشود. این سم باعث فلجی ماهیچهها و اعصاب معده شده و احساس سیری را در فرد تداعی میکند.
- هزینه قرار دادن بالن معده از تزریق بوتاکس معده بیشتر است.
مراقبتهای بعد از تزریق بوتاکس معده
پس از انجام تزریق بوتاکس چند نکته زیر را در نظر داشته باشید:
- از ورزشهای سنگین، وزنههای با وزن زیاد و هر گونه فعالیت عضلانی شدید به مدت چند ساعت جلوگیری کنید.
- از خوردن و آشامیدن مقادیر زیادی از آب و غذا در ساعات اولیه بوتاکس پیشگیری کنید.
- در طول چند ساعت اولیه سیگار نکشید.
- از مصرف الکل اجتناب کنید.
- بدون مشورت پزشک هیچ دارویی مصرف نکنید؛ به خصوص اگر به طور مداوم دارو مصرف میکنید.
- چند روز ابتدایی پس از عمل از یک رژیم غذایی سبک با هضم آسان پیروی کنید.
- در چند روز اولیه از مسکنها و داروهای ضدالتهابی تجویزشده توسط پزشک استفاده کنید. این داروها عوارض احتمالی مثل درد، تورم و دیگر عوارض را کنترل میکند.
- در صورت دشواری در بلع و حالت تهوع شدید سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
- برای اجتناب از عوارض خطرناک حتما تزریق سم بوتولینوم را توسط پزشک متخصص انجام دهید. این روش باید توسط متخصصین حوزه سلامت انجام گیرد. دوره نقاهت بوتاکس معده کوتاه بوده و فرد میتواند پس از عمل و اتمام تاثیر آرامبخش بیمارستان را ترک کند.
- کمی سرگیجه و گیجی بعد از این فرآیند طبیعی است؛ به همین دلیل روز تزریق فرد همراه با بیمار باشد و فرد از رانندگی اجتناب کند.
- پس از مدت ۷ الی ۱۰ بعد از تزریق بوتاکس فرد متوجه تغییر در احساس گرسنگی، سیری سریع و میل به خوردن کمتر غذا میشود.
برای اطلاعات بیشتر: رژیم غذایی بعد از پیکر تراشی
بوتاکس معده در کودکان
تزریق بوتاکس معده عموما روی بزرگسالان و به ندرت روی کودکان انجام میشود. استفاده از سم بوتولینوم روی کودکان با محدودیتهای زیادی روبرو است چراکه درباره امنیت این تزریق و عوارض آن اطلاعات بسیار کمی در دسترس است. با این وجود، در برخی موارد، انجام این روش منعی ندارد؛ مثلا در کودکانی از مشکلات نورولوژیکی و دیستونی رنج میبرند.
با این وجود، حتی در مواردی از این قبیل هم فرایند انجام باید توسط یک متخصص کودکان، متخصص عصبشناسی و یا پزشک باتجربه در این زمینه انجام شود. پیش از انجام این فرآیند والدین به طور کامل و دقیق درباره وضعیت سلامتی کودک خود و عوارض جانبی احتمالی اطمینان حاصل کنند.
بوتاکس معده در دوران بارداری
جراحیهای زیبایی مثل بوتاکس معده در طول دوران بارداری پیشنهاد نمیشود. درباره امنیت و عوارض احتمالی این روش روی مادرعو جنین انجام نشده است، از این روی اطلاعات کاملی در این خصوص در دسترس محققان نیست.
البته طی برخی از آزمایشهای انجامشده بوتاکس روی جنین تاثیرات منفی به دنبال دارد. به همین دلیل این فرآیند روی زنان باردار و شیرده انجام پذیر نیست. در صورت نیاز شدید به انجام فرآیندی همچون این روش لاغری یا هر فرآیند زیبایی دیگری با پزشک خود در این خصوص مشورت کرده تا کمآسیبترین روش ممکن را انتخاب کنید.
عوارض تزریق بوتاکس معده برای کاهش وزن
هر گونه روش تهاجمی و غیرتهاجمی پزشکی روی بدن عوارض خاصی به دنبال دارد. عوارض این روش عبارتند از:
- معده درد
- حالت تهوع
- استفراغ
- یبوست
- مشکل در بلع
- سردرد
- سوءهاضمه
- ضعف عضلانی
این علائم معمولا ملایم بوده و در طی چند روز و خودبهخود از بین میروند. با این وجود، در موارد اندکی، عوارض جدی و خطرناک نیز بروز مییابند. در چنین حالتی، صبحت فوری با پزشک و سبک سنگین کردن مزایا و معایب این روش اهمیت ویژهای مییابد.
همچنین بخوانید: پیکر تراشی چه عوارضی دارد
آیا بوتاکس معده منجر به آسیب دائمی به معده می شود؟
بوتاکس معده روشی موقت به حساب میآید و آسیبهای دائمی را برجای نمیگذارد. سم بوتولینوم نوع A به طور موقت ماهیچههای معده را شل کرده و ظرفیت معده و میل به خوردن را تحلیل میدهد. با این وجود، سم بوتولینوم به دیواره معده و بافتهای اطراف آن هیچگونه آسیبی وارد نمیکند.
به طور خلاصه، این روش لاغری را میتوان روشی ایمن و موقت بدون آسیب دائمی درنظر گرفت. با این وجود، مشورت با پزشک متخصص و بررسی تمام جوانب جراحی و مزایا و معایب آن ضروری است.
هزینه تزریق بوتاکس معده
هزینه تزریق بوتاکس معده به عوامل و فاکتورهای مختلفی وابسته است. معمولا این تزریق از بازه قیمتی ۹ میلیون تومان آغاز می شود. فاکتورهای تاثیرگذار در هزینه نهایی این روش لاغری عبارتند از:
- تخصص و تجریه پزشک
- نوع بوتاکس و برند مورد استفاده
- هزینههای جانبی درمان
- مشاوره قبل و بعد از انجام بوتاکس
- تعداد تزریق در معده
- قیمت روز تجهیزات و بوتاکس
- هزینه اتاق عمل
کلام پایانی
همچنین بخوانید: رژیم غذایی بعد از عمل بای پس معده
بوتاکس کاربردهای زیبایی درمانی گوناگونی دارد. این روش کم عارضه سالیان سال برای رفع چین و چروکهای پوستی، مشکلات چشمی و بیماریهای نورولوژیکی مورد استفاده متخصصین قرار گرفته است. در یک دهه اخیر، بوتاکس معده به افراد مبتلا به چاقی و دارای اضافهوزن تزریق میشود. بلافاصله پس از تزریق این سم مفید به دیواره معده، عضلات و اعصاب این بخش خنثی میشود. نهایتا اشتها و گرسنگی فرد طی چند هفته پس از تزریق کمتر شده و فرد کاهش وزن را تجربه میکند.