دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

تفسیر نتایج سونوگرافی بارداری

سونوگرافی در بارداری کمک می کند تا پزشک رشد جنین را بررسی کند و از سلامت جنین مطمئن شود. بسیاری از ناهنجاری های جنین را میتوان با سونوگرافی در ماه های اولیه بارداری تشخیص داد. سونوگرافی در دوران بارداری به تعیین سن دقیق جنین کمک میکند و زمان دقیق زایمان با آن مشخص میشود.

عکس سونوگرافی جنین

به دلایل مختلفی ممکن است در دوران بارداری نیاز به انجام سونوگرافی داشته باشید. در دوران بارداری علاوه بر سونوگرافی های معمولی گاهی اوقات پزشک سونوگرافی های خاصی را تجویز می کند که به منظور بررسی دقیق تر و بیشتر جنین صورت می گیرند.

در بیشتر موارد والدین برای دیدن جنین داخل رحم برای انجام سونوگرافی اقدام می کنند. تفسیر سونوگرافی باید توسط پزشک انجام شود هرچند شما هم می توانید اطلاعاتی از آن به دست آورید. ما در این مقاله سعی داریم تا حدودی شما را با تفسیر سونوگرافی بارداری آشنا کنیم پس تا پایان ما را همراهی کنید.

اطلاعیه

سونوگرافی چیست؟

اساس کار دستگاه سونوگرافی امواج مافوق صوت است که انسان قادر به شنیدن آن ها نیست. رفتار این امواج در برخورد با بافت‌ و اندام های مختلف بدن یکسان نیست. این امواج به وسیله برخی از بافت ها جذب و توسط برخی دیگر منعکس می شوند. سرعت برگشت این امواج به چگالی بافت های بدن بستگی دارد.

امواج سونوگرافی نمی توانند از بافت های سخت بدن عبور کنند و در هنگام برخورد با این بافت ها منعکس می شوند؛ اما از قسمت های نرم عبور می کنند. تصویری که در صفحه مانیتور ایجاد می شود به دلیل انعکاس امواج مافوق صوت دستگاه سونوگرافی است.

تصاویر سونوگرافی به رنگ های خاکستری، سیاه و سفید هستند. تصاویر سفید حاکی از وجود استخوان است که تمام امواج را منعکس می کنند و بخش های سیاه رنگ سونوگرافی نشان دهنده وجود مایعات زیاد در آن قسمت ها است. رنگ های خاکستری نیز بافت ها را نشان می دهد.

هرچه بافتی نرم تر باشد به صورت خاکستری روشن دیده می شود و بافت هایی که ضخامت و قوام بیشتری دارند به صورت خاکستری تیره مشاهده می شوند. بخش هایی از بدن که شامل گاز و هوا باشند به وسیله امواج اولترا سوند دیده نمی شوند. بنابراین برای مشاهده ریه ها که حاوی هوا هستند سونوگرافی کارایی ندارد.

سونوگرافی بارداری و جنین چیست؟

سونوگرافی بارداری یا معاینه اولتراسوند آزمایشی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تصویربرداری و نظارت بر جنین در حال رشد و هم چنین اندام های تناسلی مادر استفاده می شود. میانگین تعداد سونوگرافی ها در هر بارداری متفاوت است.

انواع اصلی سونوگرافی اندام های جنین

دو نوع اصلی سونوگرافی برای بررسی اندام های جنین استفاده می شود:

  1. شکمی
  2. ترانس واژینال

هم چنین انواعی از معاینات اولتراسوند وجود دارد مانند:

  • داپلر
  • سونوگرافی ۳ بعدی
  • سونوگرافی ۴ بعدی

تفسیر تصاویر سونوگرافی

توضیحاتی که در بالای تصاویر سونوگرافی وجود دارند به تنظیمات دستگاه سونوگرافی و شماره مرجع بیمارستان مربوط می شوند و برای رمزگشایی سونوگرافی اهمیتی ندارند.

تفسیر سونوگرافی از چه قسمتی شروع می‌شود؟

رمزگشایی از سونوگرافی از بالای عکس جایی که پروب اولتراسوند قرار دارد شروع می شود. در سونوگرافی رحم تصاویری که در بالا قرار دارند نشان دهنده بافت های بالایی رحم هستند. در پایین نیز قسمت های داخلی و پشت رحم دیده می شوند.

در تفسیر سونوگرافی باید به تفاوت رنگ ها توجه کنید.

تفسیر سونوگرافی جنین

تفاوت رنگ های سونوگرافی به دلیل تفاوت چگالی بافت هایی است که امواج از آن ها عبور می کنند. استخوان ها که بافت ها سخت و محکمی دارند امواج سونوگرافی را منعکس می کنند؛ بنابراین با رنگ سفید دیده می شوند و کیسه آمنیوتیک یا قسمت های مایع به رنگ سیاه به نظر می رسند.

در مورد تصاویر سونوگرافی باید بدانید که آن ها مربوط به کدام قسمت بدن هستند. اغلب سونوگرافی ها آینه ای هستند و سمت چپ تصویر در واقع نشان دهنده طرف چپ بدن شما هستند؛ اما در سونوگرافی های شات مستقیم مانند سونوگرافی ترانس واژینال سمت راست تصویر، نشان دهنده طرف چپ بدن شما است. از تکنسین سونوگرافی می توانید نوع سونوگرافی خود را بپرسید.

جلوه های بصری را سونوگرافی ها  را در نظر بگیرید.

اساس کار دستگاه سونوگرافی امواج صوت است که نمی توانند به طور واضح و شفاف ساختار داخلی بدن را نشان دهند؛ بنابراین به دلیل تراکم بافت ها، تنظیمات و زوایای پروب جلوه های بصری در سونوگرافی ها ایجاد می شوند که عبارتند از:

  • افزایشی (Enhancement): زمانی که بافت مورد بررسی به دلیل مایعات فراوان بسیار روشن تر به نظر برسد این جلوه‌ بصری استفاده می شود.
  • تضعیفی (Attenuation) :این جلوه‌ بصری باعث می شود که بخش مورد نظر تیره تر دیده شود.
  • ناهمسانگردی (Anisotrophy): اگر زاویه پروب به درستی تنظیم نشود ممکن است برخی از قسمت ها مثل تاندون ها بسیار روشن تر به نظر بیایند.

اطلاعات بیشتر : تفسیر نتایج سونوگرافی تخمدان و رحم

معنی اصطلاحات سونوگرافی بارداری

در سونوگرافی پارامترهای بیومتریکی برای اندازه گیری جنین به کار می روند که در تفسیر نتایج بسیار مهم هستند. این پارامتر‌ها در سونوگرافی جنین، نحوه رشد جنین و ناهنجاری های احتمالی را نشان می دهند و عبارتند از:

خواندن جواب و تفسیر سونوگرافی بارداری

با دانستن تفسیر پارامترهای زیر می توانید به راحتی قبل از مراجعه به پزشک جواب سونوگرافی خود را بخوانید:

تفسیر سونوگرافی بارداری

برای مشاهده طرح کلی رحم باید خط خاکستری یا روشن را در لبه های سونوگرافی پیدا کنید. فقط یک قسمت سیاه رنگ در داخل رحم وجود دارد که کیسه آب است. در سونوگرافی هایی که روی جنین متمرکز هستند لبه رحم شامل کل عکس سونوگرافی نیست و ممکن است در یک یا دو طرف آن خط های سفید یا خاکستری وجود داشته باشد.

نحوه تشخیص جنسیت جنین از روی تصویر سونوگرافی

تعیین جنسیت جنین در سونوگرافی

برای بررسی وضعیت رشد جنین و تشخیص جنسیت آن باید در هفته های ۱۸ تا ۲۰ بارداری سونوگرافی انجام شد. البته تصویر سونوگرافی برای تشخیص جنسیت همیشه قابل اطمینان نیست. گاهی در تصویر دست ها و پاها مانع از دیده شدن اندام تناسلی می شوند و کار تعیین جنسیت را غیر ممکن می کنند. البته سطح DNA کروموزوم y در خون مادر ،جنسیت جنین را مشخص می کند که در هفته ۸ بارداری این آزمایش خون گرفته می شود.

اگر سطح DNA در خون مادر کم باشد پس از ۲ هفته آزمایش خون مجددا انجام می شود. متخصص زنان و زایمان یا تکنسین اولتراسوند با دیدن لابیا یا آلت تناسلی مردانه جنسیت جنین را تشخیص می دهند. البته این روش همیشه کارآیی ندارد؛ زیرا ممکن است جلوه های بصری وضوح تصویر آلت تناسلی را از بین ببرند.

برای اطلاع از علت پاره شدن کیسه آب در بارداری کلیک کنید.

نحوه تشخیص جنین در تصویر سونوگرافی

در سونوگرافی‌ های روتین بارداری که بعد از هفته ۸ بارداری صورت می گیرند می توان جنین را تشخیص داد؛ اما در سونوگرافی هایی که زودتر انجام می شوند جنین شکل مشخصی ندارد و به همین خاطر تشخیص آن در تصویر سونوگرافی کمی مشکل است‌. جنین که در کیسه آب یا مایع آمنیوتیک قرار دارد به صورت رنگ های خاکستری و سفید دیده می شود.

با توجه به این که سونوگرافی در چه مرحله ای از بارداری انجام می شود شکل جنین متفاوت است. در هفته ۸ بارداری تصویر جنین مانند لوبیا پخته یا خرس پاستیلی است. در سونوگرافی هفته ۱۲ از بین قسمت های تشکیل دهنده جنین، سر آن قابل تشخیص است؛ اما در تصویر هفته ۲۰ بارداری پاها، قلب، چشم ها و ستون فقرات جنین نیز دیده می شوند.

سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی

سونوگرافی سه بعدی و چهاربعدی

 سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی جزئیات بیشتری را از کودک نشان می دهند. تشخیص نقایصی مانند شکاف کام و لب با سونوگرافی سه بعدی امکان پذیر است. شیوه تصویربرداری در سونوگرافی چهار بعدی همانند اسکن سه بعدی است.

در اسکن ۴ بعدی نیز تصاویر اسکن سه بعدی از جنین داخل رحم به صورت فیلم کوتاه نشان داده می شود. هفته های ۲۶ الی ۳۰ بارداری بهترین زمان برای سونوگرافی سه بعدی یا چهار بعدی است. این سونوگرافی ها گران هستند و معمولا هزینه آن ها تحت پوشش بیمه قرار نمی گیرد مگر در مواردی که به دلیل مشکلات ژنتیکی یا مادرزادی انجام شوند.

نحوه خواندن گزارش سونوگرافی

همانند دیگر آزمایش های تشخیصی، سونوگرافی نیز دارای جواب یا گزارش است. گزارش یا جواب از علائم یا حروف اختصاری تشکیل شده است. جواب سونوگرافی با توجه به هدف انجام سونوگرافی و این که در چه هفته ای از بارداری انجام شده دارای اطلاعات مختلفی است.

سونوگرافی که در هفته ۲۰ بارداری صورت می گیرد و به سونوگرافی آناتومی جنین یا اسکن آنومالی معروف است دارای بیشترین اطلاعات می باشد. سونوگرافی های بارداری که برای بررسی نقایص ژنتیکی انجام می شوند مانند سونوگرافی شفافیت گردن یا نوکال دارای گزارشی متفاوت نسبت به سونوگرافی های بارداری هستند.

بیشتر بخوانید: تست های غربالگری دوران بارداری

خطا در جواب سونوگرافی بارداری

همان طور که در بالا اشاره کردیم از سونوگرافی برای بررسی پارامتر های بیومتریک وضعیت رشد و نمو جنین و تشخیص بیماری ها و ناهنجاری ها استفاده می شود. اما ممکن است در این آزمایش نیز خطا وجود داشته باشد، از این رو در صورت وجود ناهنجاری و مشکل به مادر پیشنهاد می شود از آزمایش های دیگر نیز مجدد استفاده شود تا نتیجه قابل اطمینانی به دست آید.

علت ایجاد خطا می تواند موارد زیر را شامل شود:

  • موقعیت قرارگیری جنین در زمان سونوگرافی
  • حرکت جنین در هنگام سونوگرافی
  • مهارت تکنسین و دقت انجام آزمایش

خلاصه

سونوگرافی یکی از کاربردی ترین و ایمن ترین روش ها برای معاینه زنان باردار است. با کمک سونوگرافی سن حاملگی، وجود یا عدم وجود اختلالات مختلف در جنین یا مادر و مهم ترین شاخص های سلامت جنین مشخص می شود. شما می توانید برای انجام سونوگرافی به سایت دکتر آسپرین مراجعه کرده و مرکز تصویربرداری مورد نظر خود را پیدا کنید.

نحوه محاسبه دقیق هفته های بارداری چگونه است؟
سن بارداری در تعیین زمان بارداری اهمیت فراوانی دارد. اندازه گیری در حاملگی های اولیه بر اساس طول شکم و تاج است و در حاملگی های بعدی بر پایه اندازه گیری سر، شکم و استخوان ران است. اگر اندازه گیری ها حاکی از آن است که در هفته ششم بارداری هستید از دقت بالایی برخوردار هستند اما برای به دست آوردن زمان دقیق زایمان اطلاعات خیلی دقیق نیستند. برای به دست آوردن زمان بارداری و آگاهی از میزان رشد جنین در خانه باید مقدار ارتفاع فوندال یا ارتفاع پایه شکم را بدانید‌.
نحوه تعیین جنسیت جنین در اسکن پنج ماهگی به چه صورت است؟
برای آگاهی از میزان رشد جنین اسکن هفته ۲۰ بارداری اهمیت زیادی دارد‌. همچنین با استفاده از این اسکن پزشک می تواند آلت تناسلی مردانه و لابیا را ببیند و جنسیت جنین را تعیین کند.
در مواردی که سونوگرافی امکان پذیر نیست روش های دیگر تعیین رشد جنین کدامند؟
در مناطق محروم و در هنگام وقوع سیل و زلزله و یا عدم تمایل به انجام سونوگرافی روش های دیگری مانند معاینه ماما، اندازه گیری پایه شکم با نوار پلاستیکی و شمارش حرکات جنین می تواند در تعیین رشد جنین موثر باشند.
آیا تعیین جنسیت جنین بدون سونوگرافی امکان پذیر است؟
توجه به تغییرات بدن مادر، روش های تعیین جنسیت چینی و خانگی از روش های غیر علمی برای آگاهی از جنسیت جنین هستند. البته در هنگام تولد جنسیت جنین به طور دقیق مشخص می شود البته با استفاده از آزمایش خون مادر و اندازه گیری سطح DNA کروموزوم y جنسیت جنین تعیین می شود. در صورت وجود DNA کروموزوم y جنین پسر است و عدم وجود DNA این کروموزوم نشان دهنده دختر بودن نوزاد است.
منابع

اطلاعاتی وارد نشده است

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x