شاید برایتان غیرقابل باور باشد که از بیماری های قلبی به عنوان مهم ترین علت مرگ مردم جهان یاد میشود. بیماری های قلبی اقسام مختلفی چون نارسایی قلبی، فشار خون بالا، کرونری و سکته قلبی، آترواسکلروز اندام ها، سکته مغزی و … دارند. متاسفانه بیماری های قلبی دو بخش سلامت و اقتصاد جامعه را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و این خود باعث شده است که در این زمینه شاهد گستردگی تحقیقات جهت شناخت عوامل خطر ساز و جلوگیری از ابتلا و عواملی از این دست باشیم. شناخت این عوامل باعث میشود که ما از بروز بیماری های قلبی جلوگیری کنیم و یا در حالتی که مبتلا شدیم از خطر آن بکاهیم.
همانطور که میدانید بیماری های قلبی یکی از عوامل بسیار خطر آفرین برای جوامع به شمار می رود که انسان ها می توانند با یک سری فعالیت های پیشگیرانه همچون (عدم استعمال دخانیات، افزایش تحرک بدنی، تغذیه بهداشتی و سالم و …) پیشگیری از بیماری های قلبی کرده و از شدت خطر آن بکاهند.
بهترین راه های پیشگیری از بیماری های قلبی
همانطور که گفته شد با پیروی از اصولی که متخصصین سلامت ارائه داده اند می توان پیشگیری از بیماری های قلبی را با موفقیت انجام داد و یا خطر ابتلا به آن را به حداقل رساند و یا پس از ابتلا از خطر مرگ آن کاست. درست است بعضی عوامل همچون سابقه خانوادگی قابل تغییر نیست اما با انجام اصولی که در زیر مواردی از آن یاد می شود می توانید خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهید.
۱. حفظ تناسب اندام :
قاعدتا با افزایش وزن در بدن انسان بافت چربی نیز به تبع آن افزایش پیدا کرده و این خود باعث افزایش کلسترول و یا بالا رفتن فشار خون شده و خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.
توجه داشته باشید که حتی کاهش وزن به مقدار ناچیز نیز خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهد پس سعی کنید وزن متناسب خود را به دست آورده و حفظ کنید.
اندازه گیری دور کمر و یا BMI وزن مناسب شما را نشان خواهد داد البته این شاخص مناسب افراد عضلانی و یا با استخوان بندی درشت و یا خیلی بلند و خیلی کوتاه نیست اما در کل اگر شاخص توده بدنی شما بالای ۲۵ باشد نشان دهنده اضافه وزن شماست پس باید وزن خود را متناسب کنید تا از خطر بیماری های قلبی بکاهید . در ادامه نحوه محاسبه bmi را مشاهده می کنید.
۲. بررسی مکرر سلامت :
اندازه گیری فشار خون و آزمایش خون و یا سطح کلسترول نشان خواهد داد که شما فشارخون بالا و یا کلسترول دارید یا خیر.
جهت توضیح بیشتر خوب است بدانید فشار خون در بزرگسالان لااقل باید دو سالی یک نوبت صورت بگیرد هر چند اندازه گیری از کودکی توصیه بهتری است فشار خون متناسب نیز ۱۲/۸۰ میلی متر جیوه است. بررسی کلسترول نیز باید حداقل ۵ سالی یک نوبت صورت بگیرد. غربالگری پی در پی نیز به شما جهت شناخت خطر ابتلا به این بیماری کمک خواهد کرد.
توجه داشته باشید که پس از انجام این قبیل تست ها اگر دارای عوامل خطر ساز باشید بررسی های تخصصی تر و بیشتر صورت خواهد گرفت. کاملا مشخص است که ابتلا به این بیماری ها باعث صدمه به قلب شده و باعث بیماری های قلبی می شود که شما با شناخت و جلوگیری از آن می توانید پیشگیری از بیماری های قلبی را انجام دهید.
برای اطلاعات بیشتر: علائم فشار خون بالا و راه های درمان آن
۳. عدم استعمال دخانیات :
مصرف سیگار به هر میزان که باشد مضر است. سیگار های کم نیکوتین، نباکوهای جویدنی و حتی استشمام دود سیگار که برای اطرافیان فرد سیگاری اتفاق می افتد نیز زیان آور است.
ممکن است برای تان تعجب آور باشد که چرا در معرض دود سیگار قرار گرفتن نیز زیان آور است! خوب است بدانید دود سیگار دارای ۴۸۰۰ ماده شیمیایی است که بیشترین اثر را روی قلب گذاشته و با تنگی شریان ها، فشار خون بالا، افزایش ضربان قلب و تشدید فعالیت قلب منجر به حمله قلبی می شود.
جابجایی اکسیژن در خون با مونوکسید کربن در دود سیگار باعث فشار خون بالا و صدمه به قلب می شود. متاسفانه خطر ابتلا به بیماری قلبی پس از ۳۵ سالگی خیلی بیشتر شده و زنانی که استعمال سیگار و قرص ضد بارداری را با هم دارند خود را در معرض خطر شدید ابتلا به آن قرار می دهند.
جالب است بدانید شما با ترک سیگار حتی برای مدت کمی چون یک سال می توانید گذشته خود را جهت خطر ابتلا به بیماری قلبی دور بریزید و پیشگیری از بیماری های قلبی کنید.
۴. انجام فعالیت بدنی :
انجام ورزش و فعالیت بدنی با تقویت سیستم عضلانی، بالارفتن جریان خون قلب باعث پایین آمدن امکان ابتلا به بیماری های قلبی تا یک چهارم می شود که اگر با سایر عوامل کاهش خطری که در بالا گفته شد همراه شود اثر دو برابری دارد.
فعالیت بدنی خود باعث تناسب اندام شده و همانطور که در بالا گفته شد به کاهش بیماری های قلبی کمک می کند همچنین با کاهش استرس که استرس خود عامل خطر بیماری هلی قلبی است به کاهش خطر کمک می کند.
میانگین تایم مناسب جهت فعالیت بدنی ۳۰ تا ۶۰ دقیقه در روز است که شامل صرفا ورزش های سنگین و طاقت فرسا نبوده بلکه فعالیت های روزانه را نیز شامل می شود.
رژیم غذایی برای پیشگیری از بیماری های قلبی
برای کاهش خطر ابتلا باید یک رژیم غذایی متناسب با سلامت قلب داشته باشید. استفاده از میوه و سبزیجات، لبنیاتی که حاوی چربی بسیار کم هستند، حبوبات و انواع ماهی می تواند به سلامت قلب کمک کند.
یکی از بهترین چربی ها برای کاهش بیماری های قلبی امگا ۳ است که در برخی ماهی ها به طور طبیعی یافت می شود، لازم به ذکر است که مصرف زیاد آن که بیشتر در روغن های سویا و … یافت می شود برای زنان باردار توصیه نمی شود.
به طور کلی چند توصیه مهم برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی در رژیم های غذایی وجود دارد که در پایین یادآور می شویم:
موارد | توضیحات |
استفاده کم از چربی ها | شما با داشتن یک تغذیه سالم چربی های خون را بین ۵ تا ۱۰ درصد پایین می آورید و با هر یک درصد کاهش چربی دو درصد خطر ابتلا بیماری های قلبی را پایین می آورید پس یک رژیم غذایی سالم را انتخاب و خود را از ابتلا به بیماری قلبی در امان نگه دارید. |
استفاده کم از مواد قندی | مصرف مواد غذایی حاوی مواد قندی همچون برنج، مربا، عسل، ماکارونی و … باعث افزایش فشار خون و به تبع آن بیماری قلبی می شود پس باید از مصرف بی رویه آن ها جلکوگیری کرد. |
کاهش استفاده از نمک | استفاده زیاد از نمک به دلیل سدیم موجود در آن باعث افزایش فشار خون و افزایش بیماری قلبی می شود. لازم به ذکر است آخرین حد استفاده نمک در غذای بیماران قلبی ۵ گرم است پس با کاهش استفاده از نمک پیشگیری از بیماری های قلبی خواهیم داشت. |
برای کنترل سلامت قلب به کدام پزشک مراجعه کنیم؟
یکی از مهم ترین شاخه ها در علم پزشکی به دلیل اهمیت اساسی قلب در بدن که تقریبا همه اندام ها را با گردش خون و تنفس تحت تاثیر خود قرار می دهد، تخصص در زمینه قلب و عروق است. متخصص قلب و عروق هم در شناسایی، جلوگیری و درمان بیماری های قلبی تبحر دارد، او به شناسایی کامل بیماری های قلبی پرداخته و با استفاده از تخصص خود به درمان اختلالاتی همچون آسیب دیدگی، انسداد عروق و… می پردازد همچنین با شناخت کاملی که از این عنصر حیاتی دارد بهترین راهکارها را جهت حفظ سلامت آن ارائه می دهد، پس هنگام مواجهه با هر گونه بیماری های قلبی و یا جهت کنترل سلامت آن می توانیم به متخصص قلب مراجعه کنیم.
اطلاعات بیشتر : بیمارستان های معروف قلب
عوامل خطر بیماری های قلبی که نمیتوان تغییر داد؟
توجه داشته باشید که درست است که هر چه این عوامل بیشتر باشد احتمال ابتلا بیشتر است اما این بدان معنی نیست که شما حتما به این عارضه دچار خواهید شد، ۳ عاملی که در زیر یادآور می شویم مهم تربن عوامل غیر قابل کنترل هستند که ما با استفاده از فاکتور هایی که در بالا گفته شد می توانیم پیشگیری از بیماری های قلبی داشته باشیم.
- عوامل ژنتیکی : افرادی که در خانواده ای متولد می شوند که دچار بیماری سرخرگ کرونری هستند و یا سابقه مرگ به علت بیماری های قلبی دارند احتمال بیشتری هست که مبتلا به بیماری قلبی شوند. همچنین سیاه پوستان به دلیل فشار خون بالاتر احتمال ابتلای بیشتری دارند.
- جنسیت افراد: احتمال ابتلا مردان به بیماری قلبی عروقی از زنان تا قبل از یائسگی به دلیل محافظت هورمونی بیشتر است هر چند یکی از مهم ترین علل مرگ و میر زنان ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی است.
- بالارفتن سن: با افزایش سن عملکرد قلب ضعیف شده، قدرت پمپ کردن کاهش پیدا کرده و باعث اختلال در قلب می شود. طبق آمارها اکثر افرادی که به دلیل بیماری های قلبی جان میسپارند سن بیش از ۶۵ سال دارند.
سخن پایانی
به طور کلی بیماری های قلبی هم منشا درونی و هم منشا بیرونی دارند که ما با استفاده از توصیه های متخصصان سلامت متخصص قلب و عروق همچون رژیم غذایی سالم، ورزش و… همچنین کاهش عوامل خطرآفرین همچون کاهش استفاده از چربی ها و مواد قندی خود را از ابتلا به این ببماری دور نگه داشته و زندگی سالمی را برای خود رقم بزنیم.